BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
   
business operation
main topic
architecture
focus
view
mechanization
urbanism
building services
materials
technology
BUILD promo
energy efficiency
software
presenting
fairs
inteview
interior
transmaterials
curiosities
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD No.35
BUILD No.34
BUILD No.33
BUILD No.31
BUILD No.30
BUILD No.29
BUILD No.28
BUILD No.27
BUILD No.26
BUILD No.25
BUILD No.24
BUILD No.23
BUILD No.22
BUILD No.21
BUILD No.20
BUILD No.19
BUILD No.18
BUILD No.17
BUILD No.16
BUILD No.15
BUILD No.14
BUILD No.13
BUILD No.12
BUILD No.11
BUILD No.10
BUILD No.9
BUILD No.8
BUILD No.7
BUILD No.6
BUILD No.5
BUILD No.4
BUILD No.3
BUILD No.2
BUILD No.1
 

Build No. 2, jun 2007.

Untitled Document

EARTH SHIP

Jedan u nizu velikih ekoloških problema predstavljaju i odbačene kamionske gume.Vremenom se odustalo od njihovog uništavanja, jer se u tom procesu ispušta velika količina toksičnih materija u vazduh.Jedno od mogućih rešenja ovog problema dao je Majkl Rejnolds, koji gradi kuće od naslaganih starih kamionskih guma napunjenih zemljom i prelivenih betonom. Ovakva konstrukcija se ponaša kao velika baterija, jer su guma i zemlja savršeni toplotni provodnici, koji održavaju istu temperaturu u kućama tokom cele godine.
www.earthship.org

FLEKSI KUĆE

Ričard Džordž Rodžers (Richard George Rogers), britanski je arhitekta poznat po svom funkcionalnom dizajnu. Nakon arhitektonske prakse sa Normanom Fosterom i Timom 4, stekao je značajno priznanje za svoj high-tech industrijski dizajn.Od 1967. godine, Rodžers se priključio Rencu Pianu (Renzo Piano), a njegova karijera je znatno napredovala kada je osvojio nagradu za dizajn Centra Pompidu (Pompidou) u Parizu 1974. godine. Ova građevina je postala Rodžersov zaštitni znak zbog izlaganja kompletnog unutrašenjeg sistema i instalacija zgrada (vodovodne cevi, grejanje, stepenice...) u okviru eksterijera, čime se rasterećivao unutrašnji deo građevine. Drugi njegov značajni projekat je Milenijumska kupola, konstruisana za najveću izložbu održanu povodom početka trećeg milenijuma. Nakon saradnje sa Pianom, Rodžers je osnovao sopstvenu praksu Rogers Stirk Harbour+Partners. Ove godine proglašen je za laureata Pritzker nagrade.Rodžersov najnoviji projekat su Fleksi (Flexi) kuće. U pitanju je 145 prefabrikovanih kuća sa fasadama živih boja. Kupci će moći da izaberu različite završne fasade, promene izgled enterijera ili dodaju jednu ili više prostorija u skladu sa rastom porodice. Montažni paneli se proizvode u fabrici i spajaju na licu mesta u kratkom vremenskom periodu.
www.rsh-p.com

ZGRADA SA TURBINAMA NA VETAR

Arhitektonski biro Vo Tislton (Waugh Thistleton) osnovan je 1997. godine. Arhitekte Andrew Waugh i Anthony Thistleton projektuju idejno potpuno različite građevine – od komercijalnih do hi-tech građevina. Najnoviji projekat je zgrada u istočnom delu Londona, koju je naručio Metropolitan Housing Trust . Ova četrnaestospratnica bi trebala da ponudi 66 privatnih stanova, kao i 1117m2 kancelarijskog prostora. Inovativnu komponentu građevine čine turbine na vetar, koje su prikačene za kičmu zgrade, i koje predstavljaju osnovni izvor električne energije za zgradu. Zavisno od snage vetra, turbine će obezbediti oko 40 000kw h godišnje što je dovoljno da se obezbedi struja za sve stanove i sačuva 7 tona ugljen-dioksida koji bi, inače, bio ispušten u atmosferu.
www.waughthistleton.com

JAPANSKA PET ARHITEKTURA

U poslednjoj deceniji 20. veka u Tokiju su zbog velike naseljenosti počele da niču sasvim male građevine, postavljene na neobičnim mestima, zapravo najčešće uglavljene između dve zgrade. Idejni tvorac naziva za ove sasvim male gradjevine je Atelje Bow Wow, kojeg su ove minijature najviše podsećale na kućne ljubimce. Zgrada Bilbord, koju je arhitekta Klajn Ditam (Klein Dytham) podigao u Tokiju, verovatno je najvitkija građevina na svetu. Visoka je 10m, dugačka 40m, a široka samo 2,5m. Smeštena je uza zid druge zgrade i okrenuta frontalno ka ulici. S obzirom na to da se cela vidi frontalno, ona zaista i preuzima ulogu bilborda. Fasada postaje slika, slika postaje fasada. Ovom konceptu doprinosi i to što frontalni deo čini velika staklena površina koja ima šablon koji predstavlja šumu bambusa. Danju je šablon u senci, ali zato noću svetli. Arhitekta Yashuro Yamashita, nedavno je sagradio zanimljiv primerak pet arhitekture. Radi se o stambenoj kući, savršeno prilagođenoj prostoru, uskog i zakrivljenog trapezoida, sa osnovom 3,2m i visinom od 29,3m. Zanimljivo je i to da je cela građevina pretvorena u mrežu sa opnom poput jedara broda. Korišćen je materijal koji obezbeđuje dovoljnu količinu svetlosti, kao i pod koji, zbog svoje rešetkaste strukture, propušta veliku količinu svetlosti.
www.klein-dytham.com
www.tekuto.com

OKRUGLA KUĆA

Osnivač Instituta Monolithic dome je Dejvid Sut (David South), koji je još davne 1976. godine osmislio ove okrugle kuće, koje su izuzetno lake za konstrukciju. Svako opremljen Monolith dome patentiranom vazdušnom formom, priručnikom sa instrukcijama i nešto malo građevinskog materijala, spreman je da postavi kuću. Metod je jednostavan, nađete površinu gde ćete graditi, izlijete betonsku ploču, naduvate fabrički balon, postavite mrežastu strukturu i crevom poprskate betonsku smešu iznutra. Kada se beton osuši, ukloni se fabrički balon i to je to.
www.monolithic.com

[top]