BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
   
business operation
main topic
architecture
focus
view
mechanization
urbanism
building services
materials
technology
BUILD promo
energy efficiency
software
presenting
fairs
inteview
interior
transmaterials
curiosities
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD No.35
BUILD No.34
BUILD No.33
BUILD No.31
BUILD No.30
BUILD No.29
BUILD No.28
BUILD No.27
BUILD No.26
BUILD No.25
BUILD No.24
BUILD No.23
BUILD No.22
BUILD No.21
BUILD No.20
BUILD No.19
BUILD No.18
BUILD No.17
BUILD No.16
BUILD No.15
BUILD No.14
BUILD No.13
BUILD No.12
BUILD No.11
BUILD No.10
BUILD No.9
BUILD No.8
BUILD No.7
BUILD No.6
BUILD No.5
BUILD No.4
BUILD No.3
BUILD No.2
BUILD No.1
 

Build No. 13, mart 2010.

Untitled Document

Internet stranica i građevinski katalog – besplatan marketing u građevinarstvu

Želite uspešno da radite svoj posao? Da, marketing vam je potreban. Bilo da imate samostalnu zanatsku radnju za manje popravke po kućama ili ugradnju keramičkih pločica, ili firmu sa nekoliko ili nekoliko stotina zaposlenih, marketing vam je potreban. Marketing kog nivoa, kojim kanalima, za koju kategoriju tržišta... to je već druga priča.

Ovaj tekst je, pre svega, posvećen vlasnicima malih preduzeća i majstorima svog zanata: stolarima, zidarima, vodoinstalaterima, keramičarima, električarima, tesarima... U njemu možete naći osnovne marketinške savete kako da svoje poslovanje predstavite tržištu, i to potpuno besplatno...

Tri osnovna tipa besplatnog marketinga koji čine osnovu vašeg poslovanja jesu:

  • preporuka
  • stranica na Internetu
  • katalog.

Preporuka

Priča od usta do usta, najstariji je i često najpouzdaniji tip marketinga. Međutim, gubi na snazi u novim vremenima:

  • konkurencija agresivnije nastupa sa sopstvenom promocijom u medijima koja potencijalnog klijenta navodi, ispravno ili ne, da je u pitanju firma pouzdanija od vaše
  • tržište danas ima drugačije navike u odnosu na ono od pre deset ili dvadeset godina, i direktne preporuke nisu najčešći put za dobijanje posla
  • znam ga ja, dobar je majstor mnogo više znači u malim sredinama kakve su danas sve ređe, a najčešće imaju slabiju ekonomsku moć...

Internet stranica

Onog trenutka kada je firma upisana u Privredni registar (APR) na Internetu već mora da ima svoju stranicu. Izrada prosečnog sajta varira u cenama u rasponu od nekoliko stotina evra.

Međutim, ukoliko je to preveliki budžet za vas, možete, potpuno besplatno, napraviti svoju stranicu na Internetu i koristiti je kao sajt. Čak i ako želite da predstavite svoj individualni rad, na primer sebe kao molera ili zidara sa iskustvom, obavezno napravite svoju stranicu negde na Internetu (postoji mnogo besplatnih mesta), i to ovako…

Na toj stranici napišite koje radove znate i možete da uradite, na kom broju telefona neko može da vas nađe, mesto gde bi vam potencijalni klijent mogao ostaviti poruku (komentar ili elektronsku poštu – e-mail) i obavezno stavite fotografije svog rada koje možete napraviti i prosečnim mobilnim telefonom sa kamerom.

Možete na svojoj stranici napisati gde ste sve i šta uradili, možda i neke detalje koji su karakteristični za taj posao, na primer da ste kod istog klijenta radili dva posla u nekom vremenskom intervalu što svedoči o tome da je prvi posao bio dobro urađen. Sve u svemu, što više korisnih informacija date potencijalnom klijentu koji gleda vašu stranicu, to ćete pre uspostaviti odnos poverenja.

Ukoliko nikada niste koristili računar, to nije opravdanje da vaš rad ne bude predstavljen na Internetu. Pomislite samo da su generacije, koje pre nikad nisu videle TV, automobile, telefone ili mobilne telefone, u jednom trenutku počele da ih koriste.

Dodatno, ne postoji mogućnost da živite u Srbiji i bavite se građevinom, na bilo koji način, a da pritom ne znate nikoga ko vam ne bi mogao potpuno besplatno otvoriti sajt ili blog, ili pak stranicu na nekom društvenom sajtu, na primer Facebook-u (Fejsbuk). To može biti vaš prijatelj, vaše ili komšijsko dete, komšija ili rođak.

Ukoliko niste navikli na korišćenje računara, ni to nije opravdanje da ne posećujete sopstvenu stranicu na internetu ili pregledate poruke. Uzmite jedno blokče ili svesku, i tražite od nje/ga da vam napiše osnovne korake kada sednete za računar: gde treba da kliknete, šta gde treba da upišete, i... verujte da ćete mnogo lakše komunicirati sa potencijalnim klijentima. Zašto?

Zato što je velika verovatnoća da su vaši klijenti korisnici računara, i najlakše im je da vas tamo pronađu, dok istovremeno mogu da pogledaju fotografije onoga što ste već uradili, kao firma ili kao pojedinac. Ako i nije tako, veoma često njihova deca će znati roditeljima da pokažu vašu stranicu na Internetu ukoliko ih vi lepo uputite gde treba da traže (za svaki slučaj ono blokče nosite sa sobom).

Tamo će potencijalni klijenti videti ono što ste uradili, ali će videti i da svoj posao shvatate ozbiljno, da prethodni klijenti imaju poverenja u vas, da ne čekate da vam posao padne sa neba i ne oslanjate se samo na ono što znate, već ste spremni za usavršavanje...

Mana ovakvih internet stranica jeste u tome što će ljudi veoma teško doći do njih tek tako, ako ih neko ne uputi na tačnu internet adresu. Ono što u velikoj meri može da popravi broj poseta jeste prijavljivanje na velike sajtove – internet portale, gde ima još stranica poput vaše pa je veća verovatnoća da vas tamo pronađu. Takvi su, na primer, takozvani internet (online - onlajn) katalozi.

Pored besplatne objave osnovnih podataka, oni nude i posebne usluge: da postave vaš logo, fotografije, kratke tekstove… Naravno, dodatne usluge se plaćaju, a na vama je da odlučite da li su vam potrebne i kome ćete poveriti svoj budžet za marketing.

Kako besplatno napraviti promociju svoje firme i poslovanja na internetu?

Internet stranica – sami ili uz nečiju pomoć napravite besplatnu stranicu na Internetu, i to u vidu bloga ili stranice na nekom društvenom sajtu (na primer Facebook).

Naša preporuka je da stranica bude u vidu bloga jer je moguće otvoriti direkt­nu internet adresu i link u kom će stajati vaše ime ili ime vaše firme, odnosno zanatske radnje. Takođe, ta stranica se može lako urediti po vašem ukusu (uputstva postoje i na srpskom jeziku).

Mnogi profesionalci širom sveta upravo na ovaj način komuniciraju sa tržištem, objavljuju video-snimke i fotografije svojih radova, savete iz oblasti zanata ili posla kojim se bave. Tako ih klijenti lakše pronalaze na Internetu, ali naročito je važno da se na taj način lakše uspostavlja jača veza sa tržištem, i naravno, poverenje.

Katalog građevinskih preduzeća i materijala na Internetu (online katalog) – Internet stranica vaše firme ili zanatske radnje spontano neće zauzeti vidljivo mesto na Interentu, te će do nje moći da dođe samo onaj ko traži upravo vas. Međutim, kako biste omogućili da vaš rad upozna šire tržište, obavezno se prijavite na neki (ili svaki) od besplatnih kataloga građevinskih firmi kakvi postoje na Internetu.

Tu možete objaviti ime firme, telefone, adresu, oblast rada, i naravno, direktnu vezu (link) ka vašoj stranici na Internetu. Facebook strana ovde vam neće vredeti, pa je to još jedan od razloga da napravite svoj blog ili skromni sajt.

Mana ovakvih kataloga jeste to što će se pored vaše firme naći još mnogo firmi koje se bave istim poslom, pa je veća verovatnoća da izaberu vas ukoliko imate stranicu na Internetu gde potencijalni klijent jednim klikom može da pogleda fotografije radova koje ste već izveli.

Takođe, važno je redovno pratiti da li su podaci vaše firme u ovim katalozima ispravni, naročito prilikom preseljenja ili promene brojeva telefona.

Napomena: Nije dovoljno da imate internet stranicu. Mnoge firme imaju svoje internet stranice ali one nisu menjane od samog nastanka, na njima su zastarele reference ili podaci. Ovakve internet stranice tokom godina više će donositi štete nego koristi, pa uređivanje svojih stranica treba da postane još jedna poslovna navika.

Katalog građevinskih firmi

Kod nas postoji nekoliko kataloga, štampanih ili na internetu (ili oba), koji će objaviti osnovne podatke i delatnost. Važno je napomenuti da objavljivanje osnovnih podataka ne morate da platite. Ukoliko vam neko ponudi da za određenu naknadu u katalogu napiše ime vaše firme, delatnost, telefon, adresu i sajt – nemojte pristati.

Ukoliko vam neko ponudi sve to isto, samo besplatno, prijavite se. Ne treba strahovati od toga da će jednog dana da vam traži novac za tu svoju uslugu, jer, u obavezi ste da platite samo ono za šta ste napravili ugovor. Ukoliko ni sa kim niste potpisivali ugovor da vam objavi podatke firme… ništa nikome niste ni dužni.

Važna stvar kod prijavljivanja za građevinski katalog jeste i to da redovno kontrolišete podatke svoje firme. Ukoliko promenite broj telefona, adresu ili sajt, ili, na primer, proširite delatnost svoje firme, odmah javite onome ko objavljuje katalog da zabeleži tu izmenu. Tako ćete povećati šanse da vas potencijalni klijent pronađe.

Ovde se još jednom pokazuje značaj vaše stranice na internetu. Na primer, kada potencijalni klijent pretražuje na internetu jedan takav katalog, pred sobom će imati možda i nekoliko desetina preduzeća koja rade isto što i vaše. Svakako da neće zvati telefonom baš sve redom. Daleko jednostavnije mu je da klikne na internet stranice nekoliko firmi i pogleda za minut (na fotografijama) ko se čime bavi i kako to radi, pa tek onda da izabere nekoliko koje će i pozvati telefonom.

Međutim, ostaje taj problem što će se pre podataka vaše firme pojaviti podaci svih onih firmi koje su doplatile da se pojavi i njihov logo, fotografije, dodatni tekstovi. Uostalom, kako se kaže... koliko para toliko muzike... Pokušajte da preračunate koliko će plaćene muzike doneti novih poslova i para, ali, to je neka druga priča...

Dakle, ovo su osnove besplatnog marketinga u građevinarstvu. Ne koštaju ništa, osim vremena, dobre volje i malo truda, a mogu vam doneti značajnijeg uspeha u poslovanju. Sve i da se to ne dogodi u narednih nekoliko meseci, budite uvereni da će vredeti u bliskoj budućnosti.

 

[top]