BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
   
business operation
main topic
architecture
focus
view
mechanization
urbanism
building services
materials
technology
BUILD promo
energy efficiency
software
presenting
fairs
inteview
interior
transmaterials
curiosities
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD No.35
BUILD No.34
BUILD No.33
BUILD No.31
BUILD No.30
BUILD No.29
BUILD No.28
BUILD No.27
BUILD No.26
BUILD No.25
BUILD No.24
BUILD No.23
BUILD No.22
BUILD No.21
BUILD No.20
BUILD No.19
BUILD No.18
BUILD No.17
BUILD No.16
BUILD No.15
BUILD No.14
BUILD No.13
BUILD No.12
BUILD No.11
BUILD No.10
BUILD No.9
BUILD No.8
BUILD No.7
BUILD No.6
BUILD No.5
BUILD No.4
BUILD No.3
BUILD No.2
BUILD No.1
 

Build No. 13, mart 2010.

[company profile]
Untitled Document

Termostatske glave i ventili (DANFOSS)

Trend porasta troškova energije za grejanje verovatno se neće promeniti u bližoj budućnosti. Stoga, sve raspoložive opcije optimalne uštede energije i novca putem unapređenja sistema grejanja jesu nešto o čemu moraju razmišljati prvenstveno oni koji će te troškove da plaćaju – investitori, koji potom postaju i vlasnici poslovnih objekata, kuća i stanova.

Prilikom renoviranja postojećeg objekta, vlasnik može razmišljati o promeni prozora ili postavljanju dodatne termoizolacije kako bi se smanjili toplotni gubici objekta. Ipak, najbrži period isplate uložene investicije jeste postavljanje ili zamena postojećih, običnih ventila, termostatskim radijatorskim ventilima (TRV).

Danska kompanija Danfoss izmislila je i prva primenila termostatski radijatorski ventil. Kao vodeći svetski proizvođač TRV, testirala je moguće uštede energije putem korišćenja istih. Rezultati su pokazali uštedu do 20%. Ovo znači da bi se investicija u TRV uobičajeno povratila u roku od manje od dve godine.

U proseku TRV radi 20 godina bez potrebe za održavanjem: uštede na računima za grejanje biće značajne tokom celog tog perioda. Da ne zaboravimo i ekološku komponentu koja je posledica smanjenja potrošene energije za grejanje, kao i povećanje komfora korisnika prostora (nema previsokih temperatura koje umanjuju radnu sposobnost i ugodnost boravka u nekom prostoru).

Danfoss termostatski radijatorski ventili i senzori

Šta je TRV?

Termostatski radijatorski ventil – TRV, sastoji se od duploregulišućeg radijatorskog ventila na koji je postavljena termostatska glava. Dupla regulacija ventila neophodna je zbog pravilne raspodele tople vode na sve radijatore u jednom sistemu grejanja. Instalateru će biti lako da izvede postupak zamene starog ručnog ventila novim radijatorskim termostatskim ventilom. Stanarima će biti još lakše: oni podešavaju radijatorski termostat na željenu temperaturu okretanjem termostatske glave prema skali (npr. 20°C za dnevnu sobu, 17oC za spavaću sobu itd). Radijatorski termostat će zatim održavati ovu temperaturu sve do novog podešavanja.

Kako i koliko će se uštedeti sa ovako jednostavnom promenom na sistemu grejanja? Realno, postoji nekoliko vrsta izvora toplote u svakom prostoru čije odavanje toplote u toku dana nije predvidivo.

Prodor sunčevih zraka, električni uređaji, osvetljenje, odavanje toplote ljudi, sve to uvećava toplotne dobitke prostora, a samim tim smanjuje potrebu za korišćenjem tople vode za grejanje. Običan radijatorski ventil ne može da oseti te dobitke toplote – on će puštati uvek istu količinu tople vode u radijator.

Termostatski radijatorski ventil ima senzor temperature okolnog prostora koji će smanjivati dotok tople vode u radijator kad god temperatura u prostoru poraste iznad zadate vrednosti. Manji protok tople vode – manja potrošnja energije za grejanje, a samim tim i manji računi za grejanje.

INFORMISANJE KRAJNJIH KORISNIKA

Najveće uštede energije ostvaruju se kada krajnji korisnici (vlasnici ili stručna lica za održavanje objekata) ispravno koriste termostatske radijatorske ventile. Zato je veoma važno da se krajnji korisnici informišu o funkciji i ispravnom podešavanju TRV-a:

  • kako podesiti temperaturu
  • kako iskoristiti “besplatnu toplotu”
  • kako uštedeti na izdacima za energiju
  • kako podesiti temperaturu tokom noći
  • kako podesiti temperaturu kada ste odsutni iz prostorija tokom dužeg perioda vremena.

Sve praktične savete vezane za uštedu energije, informacije o različitim tipovima TRV-a za različite uslove primene, možete naći na internet strani www.grejanje.danfoss.com.

Šta se nalazi u TRV glavi?

Punjenje senzora temperature može biti različito (gas, tečnost, vosak). Kvalitet senzora zavisi od brzine reakcije na promenu temperature u prostoru, i brzine kojom otvara ili zatvara ventil. Što su te brzine veće, to je senzor bolji. Termodinamički je poznato da gas znatno brže reaguje nego tečnost (širi se i skuplja sa promenom temperature, a samim tim i brže otvara ili zatvara ventil).Osim toga, gas zadržava sposobnosti fine regulacije tokom čitavog veka trajanja termostata. Drugim rečima, kvalitet gasa ne opada sa protokom vremena.

Danfoss tehničko znanje i iskustvo u konstruisanju je dovelo do toga da jedino Danfoss RA termostatski ventili, za razliku od svih koji se nalaze na tržištu, imaju gasno punjenje senzora temperature.

Kompletna rešenja za grejanje

Danfoss je izmislio radijatorski termostat pre više od 50 godina, i tokom svih tih godina je unapređivao rad i dizajn radijatorskog termostata. Ovaj tekst se bavi uređajima za automatsku regulaciju grejanja koji se postavljaju u domovima krajnjih korisnika. Ipak, praktično znanje koji poseduje Danfoss u opremi za regulaciju grejanja obuhvata mnoga druga područja. Ukoliko idemo do samih temelja Danfoss je razvio brojne proizvode koji zajedno sa TRV-om osiguravaju optimalan rad sistema grejanja baziranih na vodi kao prenosniku toplote.

Pored ostalih proizvoda, tu su automatski balansni ventili tipa ASV koji osiguravaju optimalnu raspodelu vode u sistemu radijatorskog grejanja sa više vertikala. Elektronskim regulatorom tipa ECL može se postići automatsko regulisanje rada sistema grejanja prema spoljnim vremenskim uslovima, automatsko snižavanje temperature protoka tokom noći itd.

Postoje brojne mogućnosti i optimalno rešenje se razlikuje od sistema do sistema. Kao jedan od najiskusnijih isporučioca opreme za upravljanjem daljinskim sistemima grejanja Danfoss analizira mogućnosti u svakom datom slučaju i iznalazi optimalno rešenje.

DANFOSS
Đorđa Stanojevića 14
11070 Novi Beograd
tel: +381 11 20 98 550
20 98 573
fax: +381 11 20 98 551
danfoss.cs@danfoss.com
www.danfoss.com

 

[top][company profile]