BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
   
business operation
main topic
architecture
focus
view
mechanization
urbanism
building services
materials
technology
BUILD promo
energy efficiency
software
presenting
fairs
inteview
interior
transmaterials
curiosities
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD No.35
BUILD No.34
BUILD No.33
BUILD No.31
BUILD No.30
BUILD No.29
BUILD No.28
BUILD No.27
BUILD No.26
BUILD No.25
BUILD No.24
BUILD No.23
BUILD No.22
BUILD No.21
BUILD No.20
BUILD No.19
BUILD No.18
BUILD No.17
BUILD No.16
BUILD No.15
BUILD No.14
BUILD No.13
BUILD No.12
BUILD No.11
BUILD No.10
BUILD No.9
BUILD No.8
BUILD No.7
BUILD No.6
BUILD No.5
BUILD No.4
BUILD No.3
BUILD No.2
BUILD No.1
 

Build No. 13, mart 2010.

[company profile]
Untitled Document

Mitsubishi Electric klimatizacija (KLIMA M)

Japanska firma Mitsubishi Electric predstavlja jednog od vodećih proizvođača opreme za klimatizaciju u svetu. Klima M kao ovlašćeni uvoznik i distributer za teritoriju Srbije u svojoj ponudi ima veliki izbor Mitsubishi Electric proizvoda i rezervnih delova. Deset godina iskustva prodaje, instaliranja i servisiranja Mitsubishi Electric uređaja na ovim prostorima najveća je preporuka firme Klima M.

Toplotne pumpe vazduh-voda za kućnu primenu

Ecodan toplotna pumpa vazduh-voda jeste sistem u split izradi sastavljen iz spoljne jedinice Mitsubishi Electric i hidrotanka. Spoljna jedinica i hidrotank povezani su freonskim razvodom što omogućava smeštanje jedinice spolja bez bojazni da će doći do smrzavanja tečnosti u sistemu.

Spoljna jedinica se može prilagoditi bilo kojim potrebama za toplom vodom, bilo to podno ili radijatorsko grejanje u kombinaciji sa pripremom tople sanitarne vode. Hidrotank je opremljen elektronikom za dva grejna kruga i omogućava primenu kombinacije podnog i radijatorskog grejanja.

Prednosti upotrebe Ecodan sistema:

  • niski troškovi eksploatacije – visokoefikasni sistem toplotne pumpe vazduh-voda (COP 3,6kW) omogućava izuzetno niske troškove eksploatacije
  • nizak nivo buke – najnoviji modeli toplotnih pumpi omogućavaju tih i stabilan rad jedinice; nivo buke je sveden na svega 52dBA na max. modu grejanja
  • jednostavna instalacija i održavanje (potrebno je samo povezati spoljnu jedinicu i bojler)
  • stabilnost i pouzdanosti – Ecodan sistem je dizajniran da funkcioniše na optimalnom nivou tokom cele godine; maksimalna temperatura vode je 75oC, a sistem funkcioniše do spoljne temperature od -20oC.

VRF sistemi – komercijalna primena

Mitsubishi Electric VRF sistem bez zauzimanja prostora, uz minimalne troškove korišćenja energije pruža grejanje sa dvostruko nižim troškovima nego grejanje na gas. Ta serija predstavlja vrhunsku tehnologiju kojom je moguće klimatizovati velike poslovne i stambene prostore, dok je kontrolu rada unutrašnjih jedinica moguće vršiti preko jedinstvenog kontrolnog sistema.

Da je Mitsubishi Electric otišao korak dalje u korišćenju vrhunske napredne tehnologij­e govori i činjenica da je sistem moguće povezati na internet i programirati čak i kada se niko ne nalazi u prostoriji.Mitsubishi Electric VRF sistemi koriste isključivo freon koji ne sadrži hlor i koji ne zagađuje okolinu. Korišćenjem freona R410A postiže se veća efikasnost, produžava se dužina deonica, a smanjuju se dimenzije cevovoda kao i ukupna zapremina freona u uređajima.

Vazdušne zavese na freonski gas

U saradnji sa engleskom kompanijom Thermoscreen, Mitsubishi Electric plasirao je najnoviji proizvod-vazdušnu zavesu koja koristi energiju toplotne pumpe ili VRF sistema.

Mitsubishi Electric je napravio vazdušnu zavesu koju je moguće povezati sa City Multi VRF (izmenjivi protok freona) sistemom. To omogućava da vazdušna zavesa radi u kombinaciji sa mnogim drugim tipovima unutrašnjih jedinica, kao jedan sistem. Mogućnosti uštede energije koristeći VRF su mnogobrojne i Mitsubishi Electric nudi širok dijapazon opcija.

NOVO NA TRŽIŠTU VRF TEHNOLOGIJE

Prvi put na tržištu VRF tehnologije Mitsubishi Electric objavio je proizvodnju dva modela vazduh-voda jedinica:

  • ATW HEX (max. 40oC)
  • ATW HEX Booster (max. 70oC).

Koristeći sistem R2 Heat Recovery sa ATW HEX jedinicama, u letnjem periodu dobija se besplatna sanitarna voda. Sistem definisan na ovaj način pokazuje prosečni COP i preko vrednosti od 5,5.

City Multi VRF vazdušnu zavesu zavesu možete prebaciti u režim hlađenja i ona će se ponašati kao bilo koja druga unutrašnja jedinica sistema. Sve VRF vazdušne zavese imaju ugrađene posude za odvod kondenzata koji se javlja prilikom hlađenja.

Troškovi eksploatacije – U cilju smanjenja emisije CO2, toplotne pumpe nude značajnu uštedu energije u odnosu na grejanje na struju. Kako toplotne pumpe koriste samo trećinu energije u odnosu na vazdušne zavese na struju, njihova eksploatacija je mnogo jeftinija i kratak je period povraćaja uložene investicije.

KLIMA M
Bulevar Despota Stefana 109 A
11060 Beograd
tel: +381 11 32 92 283; 20 84 650
fax: +381 11 20 84 651
www.klima-m.rs

 

[top][company profile]