BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
   
business operation
main topic
architecture
focus
view
mechanization
urbanism
building services
materials
technology
BUILD promo
energy efficiency
software
presenting
fairs
inteview
interior
transmaterials
curiosities
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD No.35
BUILD No.34
BUILD No.33
BUILD No.31
BUILD No.30
BUILD No.29
BUILD No.28
BUILD No.27
BUILD No.26
BUILD No.25
BUILD No.24
BUILD No.23
BUILD No.22
BUILD No.21
BUILD No.20
BUILD No.19
BUILD No.18
BUILD No.17
BUILD No.16
BUILD No.15
BUILD No.14
BUILD No.13
BUILD No.12
BUILD No.11
BUILD No.10
BUILD No.9
BUILD No.8
BUILD No.7
BUILD No.6
BUILD No.5
BUILD No.4
BUILD No.3
BUILD No.2
BUILD No.1
 

Build No. 17, mart 2011.

[company profile]
Untitled Document

Pametne kuće po svetskom standardu (VUEKO/VAVEI)

Sistem nove generacije namenjen automatizaciji i vizualizaciji pametnih objekata baziranih na KNX standardu. Spoj svih uređaja u jedan integrisan sistem pruža novi komfor stanovanja.

U današnje doba, sa rastućim cenama energenata, teško je zamisliti objekat kod koga nije vođena briga o energetskoj efikasnosti. U tom smislu jedno je jasno - nema energetske efikasnosti bez automatizacije!

Za automatizaciju je nezaobilazan KNX kao jedini svetski standard sa svim mogućnostima koje pruža. Sa njim, vaš objekat možete smatrati savremenim brodom koji u sebi sadrži razne sisteme od kontrole rasvete, žaluzina, grejanja, hlađenja, sigurnost, alarma, video nadzora, do kućnih uređaja kojima treba upravljati i koji imaju mnoge informacije za svog kapetana. Vavei vizuelizacija je ta koju kapetan vidi, razume i koja mu daje kontrolu nad brodom. Naravno, da ne mora svako da bude kapetan da bi koristio Vavei. On je jednostavan za upotrebu, opremljen informativnim i modernim dizajnom za sve situacije.

Vavei je najmoderniji softver na tržištu za vizuelizaciju i automatizaciju pametnih objekata baziranih na KNX standardu. Kombinujući najnovije IT tehnologije, prvi put je moguće prikazati EIB/KNX i alarm sisteme na jednom mestu na funkcionalan i inovativan način. Fleksibilnost, jednostavnost upotrebe, preglednost informacija i moderan dizajn, svrstavaju ga u sam vrh na tržištu vizuelizacija.

Konstrukcija Vavei sistema je različita, a zavisi od namene i veličine projekta. Kako bi se omogućili fleksibilnost, rasterećenost, skaliranje i nezavisnost sistema, Vavei je podeljen na server i klijent aplikacije.

Vavei Server je centralni deo sistema, koji je sa jedne strane zadužen za konekciju sa KNX-bus sistemom, alarmom, kućnim i multimedijalnim uređajima kojima se upravlja preko IR, RS232 ili USB priključka. Sa druge strane, koristi se za TCP/IP komunikaciju sa klijentima, licenciranje, monitoring i arhiviranje podataka.

Vavei Client je moderan i intuitivan korisnički interfejs sa vizuelizacijom projekta, preko koga korisnik ima pregledan uvid u informacije i stanje sistema. Korisnik može veoma jednostavno i bez IT znanja da upravlja celokupnim sistemom. Velika pažnja je posvećena dizajnu i jednostavnosti upotrebe na touch-screen monitorima. Takođe, moguće je koristiti PC računar, mobilni telefon ili daljinski upravljač.

Postoje razne varijante i veličine sistema, početna je Zero gde su Vavei Server i Vavei Client integrisani u jedan računar (uglavnom touch-screen panel, ili vesa mounted mini PC). Vavei Zero je najmanja konfiguracija Vavei sistema, namenjena za manje vizuelizacije objekata, stanova, jahti, mašina itd. Odlikuje ga veoma niska cena i kompaktnost sistema. U sebi sadrži Server, Klijent i KNX interfejs. Ograničen je na jedan modul KNX vizuelizacije i ne podržava nadogradnju i proširenje sistema.

Uz podršku KNX asocijacije iz Brisela, kompanija Vueko osnovala je prvi KNX trening centar u Srbiji, sa ciljem da prenese stručno znanje iz oblasti automatike, upravljanja i kontrole pametnim objektima.

KNX kurs

Stručnom obukom na srpskom jeziku u tehnološki potpuno opremljenom trening-centru, polaznici KNX kursa stiču praktično i teoretsko znanje kroz praktičan rad i vežbe. Kao jedinstveni alat za planiranje i programiranje uređaja koristi se ETS softver za koji je kompanija Vueko obezbedila kompletan prevod na srpski jezik. Posle ovog kursa korisnici mogu potpuno samostalno da planiraju i izvode radove u oblasti KNX automatizacije objekata. Kurs traje pet radnih dana.

Kako postati KNX Partner?

Posle praktično-teoretske obuke i završnog testa, polaznici dobijaju sertifikat kao obučeni KNX partneri. Svi polaznici se registruju u jedinstvenu bazu podataka KNX asocijacije iz Brisela i mogu se pronaći na stranici www.knx.org. Važno je znati da je ovaj sertifikat, kao i sam KNX, priznat u celom svetu kao svetski standard. Lako možete naći posao na svetskom tržištu rada, gde trenutno vlada velika potražnja za stručnjacima sa KNX sertifikatom zbog sve veće gradnje ekoloških, energetski efikasnih i pametnih objekata.

KNX je jedini otvoreni svetski standard

za kontrolu pametnih objekata! Odobren je kao međunarodni standard (ISO/IEC 14543-3), evropski standard (CENELEC EN 50090 i EN 13321-1 CEN), SAD standard (ANSI/ASHRAE 135) i kineski standard (GB / Z 20.965).

Zatim, Home varijanta koja se sastoji od jednog Vavei Server-a (mini ili 19“ rack mounted PC) i do deset Vavei Client-a (17“, 22“ 32“ touch-screen panela PC) koji su raspoređeni po prostorijama u objektu, gde svaki klijent može da ima zaseban projekt i više aktiviranih modula za svaki od njih. Vavei Home je standardna konfiguracija namenjena vizuelizaciji objekata kao što su privatne kuće, luksuzni stanovi i moderne vile. Sastoji se od jednog centralnog servera na kome se mogu aktivirati interfejsi i servisi (KNX, alarm, IR, com). Krajnji interfejs je dizajniran za rad sa monitorima na dodir ili PC računaru. Može da sadrži više modula konfigurisanih po potrebama korisnika i individualno dizajniranim projektima za svaki interfejs.

Najveći sistem je Professional koji se sastoji od jednog ili više Vavei Server-a konektovanih na KNX-bus i do sto Vavei Client-a po serveru. Vavei Professional je sistem namenjen hotelima i velikim institucijama kao što su bolnice, škole i javne ustanove. Konfigurisan je tako da omogući komunikaciju velikih sistema koji mogu da sadrže hiljade komponenti koje su povezane u jedan centralni sistem. Sistem omogućava centralni nadzor i kontrolu celokupnog sistema uz mogućnost nadogradnje sistema. Klijentima daje mogućnost da upravljaju određenim sektorima sistema.

Jedna od važnih odlika KNX i Vavei sistema jesu upravo fleksibilnost nadogradnje i proširenja sistema. Tu leži prava snaga ovakvih sistema, da sa lakoćom odreaguju na potrebe krajnjih korisnika dodavanjem novih vrednosti i funkcionalnosti sistemu.

 

Vavei sistem KNX vizuelizacije

KNX Home Management

Prepustite se udobnosti koju zaslužujete. Vavei je sistem za vizualizaciju, upravljanje i kontrolu svih uređaja vašeg doma, povezan je sa KNX-om i omogućuje jednostavnu upotrebu putem touch-monitora, daljinskog upravljača, interneta ili mobilnog telefona. Vavei sistem se uvek prilagođava vašem domu, željama i potrebama. Samo aktivirajte vaš feel good program: uključuje se prijatno svetlo na terasi, bazen se puni vodom i zagreva se sauna. Sve to uz zvuke omiljene muzike. Blagim dodirom Vavei touch-monitora aktivirate scenario good night: redukuje se spoljna rasveta, gase se sva svetla u kući, temperatura spavaće sobe smanjuje se na 19°C, aktivira se alarmni sistem...

Video interfon - Sistem video nadzora i video komunikacije nudi korisniku vizuelne informacije iz okruženja. Vavei sistem omogućuje kontrolu, upravljanje i vizualizaciju video interfona. Jednostavan i intuitivan dizajn korisničkog interfejsa omogućuje brzu i komfornu upotrebu.

Sigurnost - Vavei vizualizuje aktuelno stanje senzora i sigurnosnih zona alarmnog sistema. Sigurnosne zone, senzori i sigurnosne brave mogu se prikazati zajedno sa KNX instalacijom. Alarm i sigurnosne zone mogu se aktivirati/deaktivirati interno, preko Vavei touch-monitora. Pojedine oblasti mogu se takođe izuzeti iz sistema dojave, a vrata zaključati ili otključati. Vavei sadrži vizualizaciju sigurnosnih IP kamera marke Axis i Mobotix. Iz pregleda video snimaka moguće je izabrati jednu kameru, zumirati, snimati, osluškivati ili komunicirati preko IP sigurnosnih kamera. Program simulacija prisustva služi za zavaravanje i odvraćanje potencijalnih provalnika, time što simulira prisustvo ukućana putem KNX sistema (svetla se pale/gase, roletne spuštaju, itd.)

Internet - Vavei internet modul sadrži integrisan internet browser i mogućnost pretrage. U mogućnosti ste da koristite virtuelnu tastaturu na touch-monitoru i surfujete po internetu. E-mail modul vam omogućava da jednostavno kreirate, šaljete, primate i arhivirate e-mail poruke.

Multimedia - Sa samo nekoliko dodira prstom možete kreirati sopstvene muzičke kolekcije i nove liste pesama. Vavei MP3 modul može upravljati zvukom u svakoj prostoriji vašeg doma. Modul koristi muziku iz više izvora: radio, streaming muzički servis, eksterni hard disk ili računar.

Private - Vavei štiti privatne podatke (fotografije, video zapise i privatne poruke) od neovlašćenih lica. My Photos modul omogućava da vaše digitalne kolekcije fotografija organizujete, dodajete i brišete. Možete pokrenuti slajdove i uživati u sećanjima na lepe momente. Sačuvajte vaše porodične uspomene za buduće generacije, organizujte svoje video snimke sa odmora i putovanja.

KNX trening centar

Prednosti regionalnog trening-centra:

  • ušteda troškova putovanja, smeštaja i inostranih dnevnica zaposlenih
  • mogućnost organizovanja KNX kurseva u prostorijama vaše kompanije na teritoriji Srbije
  • obuka se odvija na srpskom jeziku
  • stručna literatura na srpskom jeziku
  • praktičan rad sa ETS 4.0 softverom
  • praktičan rad sa KNX komponentama raznih proizvođača, montaža aktuatora, senzora, njihovo programiranje i integracija u celokupan sistem
  • male grupe polaznika omogućavaju posvećenost trenera svakom polazniku.

Posebnu ponudu čini obuka za Vavei sistem KNX vizuelizacije i upravljanje inteligentnim objektima (kuća, stan, vila, hotel, poslovne zgrade, javni objekti, firme, luksuzni brodovi, jahte, itd).

VUEKO
VAVEI

Narodnog fronta 73a/47
21000 Novi Sad
mob: +381 60 3883 000

office@vueko.net
www.vueko.net
office@vavei.com
www.vavei.com

 

[top][company profile]