BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
 
   
poslovanje
tema broja
arhitektura
fokus
pogled
mehanizacija
urbanizam
instalacije
materijali
tehnologija
BUILD promo
energetska efikasnost
software
predstavljamo
sajmovi
intervju
enterijer
transmaterijali
zanimljivosti
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD br.35
BUILD br.34
BUILD br.33
BUILD br.31
BUILD br.30
BUILD br.29
BUILD br.28
BUILD br.27
BUILD br.26
BUILD br.25
BUILD br.24
BUILD br.23
BUILD br.22
BUILD br.21
BUILD br.20
BUILD br.19
BUILD br.18
BUILD br.17
BUILD br.16
BUILD br.15
BUILD br.14
BUILD br.13
BUILD br.12
BUILD br.11
BUILD br.10
BUILD br.9
BUILD br.8
BUILD br.7
BUILD br.6
BUILD br.5
BUILD br.4
BUILD br.3
BUILD br.2
BUILD br.1
 

Build br. 2, jun 2007.

[profil firme]
Untitled Document

Sistem brze gradnje YTONG elementima (XELLA)

Inovativnost u teškim vremenima – najstariji građevinski brend

Velika ekonomska kriza dvadesetih godina prošlog veka nametnula je potrebu za štednjom na svim poljima. Nauka dobija zadatak da pronađe materijal koji će smanjiti potrošnju energije za grejanje. Odgovor stiže iz Švedske: arhitekta Aksel Erikson (Axel Eriksson) 1923. godine izumeo je – porobeton.

Sastavljen od prirodnih elemenata koje su ljudi od davnina upotrebljavali - pesak, kreč, gips, cement, voda – novi materijal sjedinio je u sebi čvrstinu betona i lakoću drveta, ostvarivši istovremeno izvanrednu toplotnu izolaciju, do tog vremena nepoznatu, do danas neprevaziđenu.

Prva linija za proizvodnju porobetona otvorena je u švedskom gradiću Yxhultu, a ime robne marke – YTONG nastaje ukrštanjem imena grada i naziva materijala (betong je švedska reč za beton).

U svetu se danas godišnje proizvede više od osam miliona kubnih metara YTONG-a. Nije potrebno posebno naglašavati da je „originalna formula” u međuvremenu neprestano tehnološki unapređivana, tako da je YTONG bio i ostao najtraženija robna marka u svetu građevinarstva.

Sistem gradnje i moguće uštede

YTONG omogućava brzu, preciznu i jednostavnu gradnju, uz nižu cenu i višestruke uštede.

Osnovu YTONG sistema gradnje čini YTONG-termoblok debljine 30 centimetara, proizveden od prirodnih materijala. Najvažniju komparativnu prednost – toplotnu izolaciju YTONG postiže zahvaljujući milionima vazdušnih pora, tako da, osim jednoslojnog zida, nema potrebe za postavljanjem dodatne termoizolacije. Zahvaljujući apsolutnoj preciznosti dimenzija YTONG elemenata sa odstupanjem od ± 1 mm, ozidan zid nema potrebe dodatno malterisati. Direktno se gletuje sa unutrašnje strane ili na pregradnim zidovima, dok se na spoljnjim, takođe, direktno postavlja dekorativni deo fasade. I keramičke pločice se na YTONG postavljaju direktno, bez prethod-ne pripreme zida.

Za povezivanje YTONG elemenata koristi se YTONG TANKOSLOJNI MALTER koji je po sastavu veoma sličan YTONG materijalu i nanosi se u debljini od 1 do 3 mm, pa se, pored veoma precizne i lake izrade, kao rezultat dobija monolitan zid. Svi YTONG blokovi su 60 × 20 cm dok im debljina zavisi od namene, pa YTONG sistem gradnje pored blokova za spoljne zidove (debljine 20, 25 i 30 cm), čine još i zidni blokovi (debljine 10, 12 i 15 cm), kao i YTONG univerzalne ploče debljine 5 i 7,5 cm.

YTONG-blok je u svakom delu pun, nema rupe poput klasičnog bloka, ali za razliku od njega ima isto termoizolacijsko svojstvo u svim pravcima i delovima. Materijal je, dakle, IZOTROPAN, što je još jedno svojstvo koje YTONG čini jednistvenim građevinskim materijalom. Prednost izotropnosti ogleda se u nepostojanju slabih tačaka na objektu koje propuštaju toplotu, što isključuje pojavu tzv. termo-mostova koji nastaju na ploči i u zoni prozorskih i vratnih otvora. Time se u odnosu na termoizolovan objekat građen tradicionalnim materijalima štedi preko 30% energenata. U praksi to znači da koristeći objekat kao što je, na primer, porodična kuća u periodu od deset godina uštedite jedan nov automobil srednje klase.

Pored toga što se od jednog kubika sirovine dobija čak pet kubika građevinskog materijala, korišćenje YTONG-a podrazumeva i veći broj drugih kratkoročnih i dugoročnih ušteda. Prilikom izgradnje, štedi se dvostruko: zahvaljujući odličnoj toplotnoj i zvučnoj izolaciji dodatna izolacija nije potrebna, što predstavlja uštedu i do 20% u spoljašnjem zidu. Zimi YTONG snižava troškove grejanja, a leti rasterećuje rad klima uređaja, što sve čini nemerljive dugoročne uštede.

Građevinski materijal YTONG se vrlo jednostavno obrađuje i ugrađuje, elementi za gradnju su velikih dimenzija i male težine, pa je gradnja dva i po puta brža nego sa klasičnim materijalima. Mala težina dodatno štedi vreme, snagu i gorivo potrebno za transport.

Ipak, najveća prednost izgradnje YTONG-sistemom je brzina gradnje uz manje pomoćne radne snage, što kao krajnji ishod donosi znatno niže učešće rada u ukupnoj ceni gradnje.

Iako je YTONG materijal pri nabavci skuplji od cigle, uzimajući u obzir manji broj zidara, kraće rokove gradnje, jednostavnije i jeftinije malterisanje, sistem bez dodatne toplotne izolacije, celokupno izvođenje konstrukcije sa završnom obradom je 10 do 15 odsto jeftinije u odnosu na klasičnu gradnju.

Za investitore je izuzetno značajna i činjenica da se korišćenjem YTONG-a prilikom građenja dobija 7% korisne površine objekta što na primeru stana veličine 60 kvadratnih metara znači da se dobijaju tri dodatna kvadratna metra stambenog prostora.

Blok YTONG je sastavljen od negorivih mineralnih sirovina pa već i u tankom sloju pruža odličnu protivpožarnu zaštitu; mala težina i sposobnost neutralisanja sila potresa iz svih smerova čine ga sigurnim u slučaju zemljotresa. Povrh toga, korišćenjem YTONG-materijala postiže se optimalan odnos temperature i vlažnosti u objektu, što pruža zdravu klimu u prostoru stanovanja.

YTONG-sistem gradnje korisnicima osigurava gradnju vrednih i trajnih građevina, zdravih i udobnih za stanovanje i rad. S druge strane, investitorima suočenim sa visokim troškovima izgradnje, YTONG-sistem donosi znatne uštede – prvenstveno smanjenjem rokova izgradnje, broja zidara i utrošenog materijala i energije. Što je najvažnije, YTONG-objekti su po svojoj prirodi dugoročno štedljivi jer donose i naknadne uštede, naročito u potrošnji energije.

Zbog svih svojih karakteristika YTONG se danas u razvijenim zapadnim zemljama masovno koristi za izgradnju niskoenergetskih stambenih, poslovnih i industrijskih prostora.

O trajnosti objekata izgrađenih od YTONG-a govori činjenica da kuće izgrađene početkom prošlog veka, na početku industrijske proizvodnje YTONG-a, i danas stoje jednako čvrste i stabilne.

YTONG tipske kuće

YTONG kuće nisu montažne građevine, već čvrsti objekti ozidani YTONG-blokovima. Kupac može da gradi kuću sa svojim majstorima (izvođačima), ali može da se obrati i firmi Xella koja za gradnju preporučuje ovlašćenog izvođača čiji su se radnici teorijski i praktično osposobili i stekli kvalifikaciju YTONG majstora. Xella na gradilište šalje i YTONG instruktora koji pomaže majstorima. U zavisnosti od želje kupca, u tzv. tipski projekat mogu da se unesu manje promene u samom projektu ili rasporedu prostorija unutar kuće. Manje promene projekta su besplatne, dok za veće treba izvršiti minimalnu doplatu. Svaki kupac porodične YTONG kuće besplatno dobija kompletnu dokumentaciju neophodnu za lokacijsku i građevinsku dozvolu. Postoji i mogućnost da kupac sam izradi projekat ili ga naruči kod projektanata, partnera firme Xella. Takođe, u saradnji sa Raiffeisen bankom omogućeno je i kreditiranje izgradnje YTONG kuće.

Vreme izgradnje kuće zavisi od njene veličine. Od iskopavanja temelja do useljenja obično su potrebna dva do tri meseca. Cena kuće po sistemu „ključ u ruke” je 460 evra po bruto kvadratu.

Za sve dodatne informacije dovoljno je posetiti internet prezentaciju na web adresi www.xella.co.yu ili pozvati besplatan info telefon 0800 111 112.

[vrh strane][profil firme]