BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
 
   
poslovanje
tema broja
arhitektura
fokus
pogled
mehanizacija
urbanizam
instalacije
materijali
tehnologija
BUILD promo
energetska efikasnost
software
predstavljamo
sajmovi
intervju
enterijer
transmaterijali
zanimljivosti
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD br.35
BUILD br.34
BUILD br.33
BUILD br.31
BUILD br.30
BUILD br.29
BUILD br.28
BUILD br.27
BUILD br.26
BUILD br.25
BUILD br.24
BUILD br.23
BUILD br.22
BUILD br.21
BUILD br.20
BUILD br.19
BUILD br.18
BUILD br.17
BUILD br.16
BUILD br.15
BUILD br.14
BUILD br.13
BUILD br.12
BUILD br.11
BUILD br.10
BUILD br.9
BUILD br.8
BUILD br.7
BUILD br.6
BUILD br.5
BUILD br.4
BUILD br.3
BUILD br.2
BUILD br.1
 

Build br. 3, septembar 2007.

[profil firme]
Untitled Document

SCHUCO pametne fasade (ALU KONIG STAHL)

Na sajmu BAUMA u Minhenu svoje inovacije i tehnološka dostignuća predstavio je i dobro poznati lider u dizajnu aluminijumskih konstrukcija u građevinarstvu, firma Schüco

Rast svetske populacije i standarda bezmalo su iscrpeli prirodne resurse, što zahteva nove strategije, a jedna je i novi moto – Energija2, za fasade koje treba da štede i prave energiju, prateći dizajn, sistemsku automatiku i usavršenu sigurnosnu tehniku. Schüco ovde već danas pruža značajan doprinos svojim inovacijama, efikasno povezujući termozaštitu i solarnu tehnologiju. Pored optimalnih uslova za život, rad i proizvodnju, tu su i zahtevi dizajna, bezbednosti i automatizacije objekta, kako bi se štedela energija, a troškovi korišćenja optimizovali. Zgrade koje štede i proizvode energiju daće važan doprinos smanjenju potrošnje, nižim cenama energije i boljoj klimatskoj zaštiti. Centralne teme projektovanja predstavljaju termička izolacija prozora i fasada kao i korišćenje solarne energije putem Solar Thermal i Photovoltaic postrojenja. Schüco je prihvatio ove izazove i već nudi nova efikasna rešenja u kojima Energija2 ima značajno mesto.

Energija kroz automatizaciju

Automatskim upravljanjem fasadama, tj. međusobnim usaglašavanjem funkcija provetravanja, zasene, bezbednosti, unutrašnje temperature, smanjenja dejstva vetra i proizvodnje energije, kao i automatskim sistemima otvaranja i zatvaranja prozora – štedi se energija. Važan deo optimizacije predstavlja i upravljanje klimatizacijom. Prozori i vrata sa centralnom blokadom pružaju veoma veliki doprinos dobijanju energije, a otvaranje prozora u toku noći, može ciljano uticati na hlađenje objekta. Proklamovan cilj firme Schüco je da svi aktivni elementi fasade jednog objekta budu elektronski umreženi, a svi otvori objekta upravljani automatskim putem. Realizacijom ovog cilja, energetski potencijal fasade objekta može se u potpunosti iskoristiti. Schüco automatizacija koja donosi lakoću rukovanja, isto je tako važna kao i prateća tehnika, nevidljiva, skrivena u ramovima prozora i vrata. Automatizacija fasade i dalje je na početku, ali će u budućnosti bitno doprineti energetskoj efikasnosti celokupnog objekta (naročito za luksuzne domove i na objektima koji nisu namenjeni stanovanju).Schüco je idealan partner, jer razvoj sistema profila, tehnika okova, pogona i elektronskih upravljačkih sistema zahtevaju mnogo iskustva i visoke inovacione sposobnosti.

Energija i bezbednost

Bezbednost nije samo zaštita od vremenskih prilika, već i od provala i vandalizama nad objektima svih vrsta. Schüco nudi postrojenja za zatvaranje objekata (brave), sigurnosne profilisane cilindre, električne višestruke zatvarače, ručice prozora koje se mogu zaključavati, sigurnosne okove na prozorima i vratima sa definisanim klasama otpornosti i magnetne prekidače koji svi zajedno u velikoj meri povećavaju pasivnu bezbednost nekog objekta. Kod prozora čije se otvaranje aktivira motorima, automatsko stezno obezbeđenje doprinosi bezbednosti korisnika, pošto mehanizam za zatvaranje automatski reaguje na otpor. Sistemska rešenja firme Schüco sa efikasnim zaustavljanjem zrna vatrenog oružja i eksploziva pokazali su se veoma dobro, a uz to daju maksimalnu slobodu pri oblikovanju i dizajniranju. Bezbednosni sistemi firme Schüco nude zaštitu od dima i vatre za sve objekte. Odlično razvijena signalna tehnika uz pomoć senzora omogućava potpunu kontrolu stanja. Zajedno sa novim biometrijskim oblicima kontrole pristupa, Schüco nudi brojne koncepte umreženih sistemskih tehnika na tržištu bezbednosti koji zadovoljavaju sve standarde i propise.

Energija i dizajn

Moderne fasade u sve većoj meri ispunjavaju funkcije u oblasti energentske efikasnosti, automatizacije i bezbednosti, a rastu i zahtevi u pogledu dizajna. Bilo da se radi o integraciji uređaja na motorni pogon i upravljanje u naročito tanke čelične i aluminijumske profile, ili je reč o harmoničnom oblikovanju lamela za zaštitu od sunca, Schüco nudi uravnoteženi dizajn, gde su oblik, funkcionalnost i površina međusobno optimalno usaglašeni. Za sve Schüco proizvode osnovna su pitanja funkcionalnosti i dizajna, jer svi novi elementi moraju biti usaglašeni sa postojećim delovima fasade. Schüco dizajn povezuje plemenite površine i suverene oblike sa inovativnim tehnologijama. Oni su garancija postojanog dizajna i prate nastojanja arhitekata u oblikovanju.

Pored dugog veka trajanja i jednostavne upotrebe svih proizvoda, rešenja firme Schüco imaju i dopunske vrednosti. Kombinacija toplotne izolacije, solarne tehnologije, automatizacije, bezbednosti i dizajna pokazuju da raznovrsnost primena i koristi od fasada sve više rastu. Za to se postarala Energija2, koja već i danas nudi za budućnost proverena rešenja za uključivanje novih, energijski relevantnih, sigurnih, lako opsluživanih komponenata sistema.

ALU KÖNIG STAHL
Vladimira Popovića 6 CG APT
11000 Beograd

tel: +381 (0) 11 3111 051
3111 226
fax: +381 (0) 11 3111 165

e-mail: office@alukoenigstahl.co.yu
www.alukoenigstahl.com

[vrh strane][profil firme]