BUILD - casopis o gradjevinarstvu  
Gradjevinarstvo
 
   
poslovanje
tema broja
arhitektura
fokus
pogled
mehanizacija
urbanizam
instalacije
materijali
tehnologija
BUILD promo
energetska efikasnost
software
predstavljamo
sajmovi
intervju
enterijer
transmaterijali
zanimljivosti
BUILD info
GREEN BUILD
   
BUILD br.35
BUILD br.34
BUILD br.33
BUILD br.31
BUILD br.30
BUILD br.29
BUILD br.28
BUILD br.27
BUILD br.26
BUILD br.25
BUILD br.24
BUILD br.23
BUILD br.22
BUILD br.21
BUILD br.20
BUILD br.19
BUILD br.18
BUILD br.17
BUILD br.16
BUILD br.15
BUILD br.14
BUILD br.13
BUILD br.12
BUILD br.11
BUILD br.10
BUILD br.9
BUILD br.8
BUILD br.7
BUILD br.6
BUILD br.5
BUILD br.4
BUILD br.3
BUILD br.2
BUILD br.1
 

Build br. 11, septembar 2009.

Untitled Document

Dvostruko vakuumsko zastakljivanje

Istraživački tim kompanije Guardian Industries iz Mičigena, SAD (19.000 zaposlenih u 25 zemalja) početkom 2008. godine predstavio je novu generaciju vakuumskog zastakljivanja koje dostiže koeficijent toplotne provodljivosti R12 do R13 (obično staklo ima maksimalni koeficijent R2).

U toj kompaniji nadaju se da će do kraja ove ili početkom 2010. godine uspeti da započnu sa komercijalizacijom ovog proizvoda.

R vrednost u anglosaksonskom sistemu mera odgovara koeficijentu λ (m²K/W, ili m²C/W), samo što je u SAD i Velikoj Britaniji (umesto u metrima i Kelvinovim/ Celzijusovim stepenima – Si sistem), izražena u stopama i Farenhajtima (ft²·°F·h/Btu). O kakvim izolacionim karakteristikama se zaista radi, najbolje govori podatak da obično staklo ima koeficijent od R1 do R2, a R12 je veličina koju dostiže termoizolovan zid.

Dovoljno je baciti letimičan pogled na zgrade koje su dobile platinaste, zlatne i srebrne LEED sertifikate za energetsku efikasnost i primetiti vizuelnu sličnost među njima. Kao najbolji primeri održive gradnje one doslovno sijaju - njihove fasade su najčešće kombinacija čelika i velikih staklenih površina. Samo u SAD, 30% energije za grejanje i hlađenje u objektima bude izgubljeno kroz otvore na fasadi, što na godišnjem nivou predstavlja 4,1 kvadrilion BTU jedinica energije (15 nula; BTU - British Thermal Unit – oko 1,06KJ).

Međutim, da bi bile postignute ozbiljnije uštede, zastakljivanje se sada izvodi trostruko (tri stakla i dve šupljine), pa je cena velika, prozori su znatno teži a potrebno je i nekoliko slojeva zaštite. Koristeći se principom vakuumskog sloja kakav se koristi za termose, istraživači Guardian Industries-a napravili su prozor sa dvostrukim staklom gde je šupljina 0,25mm (250 mikrona) pod pritiskom od 10-4 torr-a (1 torr = 0,00133322 bara/133.322Pa; termosi imaju vakum od 10-6 torr-a). Ovaj vakuumski sloj sprečava dva osnovna oblika protoka toplote - konvekciju i kondukciju, dok gubitke putem radijacije sprečava poseban zaštitni sloj na spoljašnjem staklu, takođe razvijen u laboratorijama kompanije Guardian Industries – ClimaGuard low-E (low emissivity – staklo sa ovom zaštitom po tvrdnjama proizvođača ima 50% bolje izolacione karakteristike).

Debljina stakala je od 7mm do 1,1cm, i u osnovnoj verziji dostižu koeficijent R5, a povećanjem debljine stakla, pritiska u vakuumu, itd. može se postići i minimalna toplotna provodljivost – koeficijenta R1. Ovakvi koeficijenti toplotne provodljivosti učiniće da prozor postane izvor toplote umesto mesta gde gubimo toplotnu energiju zimi jer će količina solarne energije koja kroz njega prodre u prostor biti veća od gubitaka koje prozor ima – kaže Stephen Selkowitz, autor ove studije, koji tvrdi sledeće:

– Kada bi svi prozori u SAD imali ovaj koeficijent toplotne provodljivosti vlasnici stanova uštedeli bi 15 milijardi dolara svake godine.

Informacije o staklu na jednom mestu

Nacionalno udruženje stakla – NGA (National Glass Association) je najveće udruženje industrije stakla u SAD i okuplja proizvođače, distributere i korisnike iz raznih delatnosti: arhitektura i građevinarstvo, autoindustrija, proizvodnja stolarije... NGA okuplja skoro 3.000 aktera u vezi sa staklom (više o ovoj organizaciji možete pogledati na sajtu www.glass.org).

U sklopu NGA nalazi se i stručni časopis Window & Door, posvećen stolariji. Časopis izlazi 11 puta godišnje i u njemu su predstavljene novine na polju tehnologije stakla, zakonski propisi, komentari stručnjaka na aktuelne teme, itd.

Časopis Window & Door ima i svoj sajt (www.windowanddoor.com) na kome možete pronaći veliki broj stručnih članaka, vesti, saveta za profesionalce koji su povezani sa industrijom stakla... Sajt je organizovan u nekoliko lako preglednih celina:

  • strategije i prakse
  • dizajn i performanse
  • tržište i trendovi
  • proizvodi
  • novosti, diskusija i ostalo.

Staklo u arhitekturi

Architectural Glass je specijalizovana kompanija koja nudi stakla u građevinarstvu. Već pola veka svoj proizvodni program prilagođavaju zahtevima arhitekata i dizajnerima enterijera. Sa preko 35.000m2 skladišnog prostora u SAD, Architectural Glass predstavlja jednog od najvećih dobavljača stakla u svetu. Zalihe su obezbeđene poslovanjem sa preko 20 staklara širom sveta, od kojih neke izrađuju specijalne proizvode na čiju distribuciju kompanija ima ekskluzivno pravo.

Na sajtu kompanije Architectural Glass (www.architecturalglass.com) možete naručiti katalog uzoraka koji se sastoji od 63 komada stakla, po ceni od 55 dolara (bez poštarine).

Bendheim – 80 godina proizvodnje stakla

Kompanija Bendheim, Passaic, Nju Džerzi,SAD, proizvodi stakla od 1927. godine, i danas ovu porodičnu firmu vodi već treća generacija vlasnika. Stakla za arhitektonske objekte zauzimaju veoma važno mesto u delatnosti kompanije a ponuda stakala za arhitekturu izdvojena je u posebno preduzeće. Danas u njihovoj ponudi možete birati između više od 2.000 varijeteta stakala.

Proizvodni program podeljen je u preko 15 tipova stakala za upotrebu u arhitekturi i enterijeru (www.bendheim.com). Na sajtu možete napraviti porudžbinu jednog od kataloga uzoraka, zavisno od interesovanja.

 

[vrh strane]